Dat je warme melk met honing moet drinken voor het slapengaan is intussen geen nieuws meer. Het is al een eeuwenoud recept dat van generatie op generatie werd doorgegeven. Maar er is nog een drankje dat je veel voordelen biedt als je het consumeert net voor je je bed opzoekt: appelazijn, ook appelcider genoemd. Appelazijn is een azijn die vervaardigd wordt uit gefermenteerd appelsap. Dit kan het sap zijn van eender welke soort appel. Na de persing van de appel, zorgt het gistingsproces ervoor dat het sap omgezet wordt in alcohol. Op dat moment is het drankje eigenlijk wijn. Geen zorgen, je wordt niet dronken van appelazijn. Het brouwsel moet namelijk nog veel verder gisten, zo lang tot de alcohol uiteindelijk omgezet wordt in zuur.

Sinds kort staat appelazijn meer en meer bekend als een wondermiddel. Appelcider helpt je, net zoals melk met honing, om de slaap te vatten. Al is dat niet de hoofdreden dat de meeste mensen zweren bij een shotje appelazijn voor het slapengaan. Appelazijn biedt tal van gezondheidsvoordelen: van een betere spijsvertering tot snellere vetverbranding. Lees even mee en ontdek alle positieve effecten van appelcider. Bovendien kan je het drankje zelfs gebruiken als schoonmaakmiddel of als smaakbrenger bij salades.

Slank met appelazijn

Appelazijn heeft een verzadigde werking. Als je dagelijks zo’n 15 milliliter appelazijn drinkt, zal je merken dat je minder honger hebt. Als je naar je lichaam luistert en enkel eet als je echt honger hebt, zal je automatisch afvallen. Reken echter niet alleen op appelazijn om overtollige kilo’s kwijt te raken. Het is slechts een hulpmiddel om je vetverbranding te stimuleren en werkt alleen als je het combineert met gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Weg met keelpijn

Ziek zijn is nooit leuk. Vooral een zere keel kan vervelend zijn. Blijf niet bij de pakken zitten en versnel je genezingsproces. Dat doe je, jawel, met appelazijn! Het zuur in de azijn doodt de bacteriën die je keelpijn veroorzaken. Voor een ideale werking kan je best een drankje maken met water, honing en appelazijn. Dit drink je net voor het slapengaan. Je zult niet op magische wijze verlost zijn van je keelpijn. Wat je wel zal merken is dat je ’s ochtends minder last hebt van slijmen en dat je keelpijn verzacht is.

Appelazijn hoef je niet altijd te drinken

Het is inmiddels duidelijk dat appelazijn een onmisbaar middel is om je gezondheid op peil te houden en kwaaltjes te verzachten. Wat je misschien nog niet wist, is dat het ook een uitstekend schoonmaakmiddel is. Azijn werkt ontkalkend. Voeg daarom een scheutje appelazijn toe aan je schoonmaakschuim en je zult zien dat je keuken of je badkamer in een mum van tijd schoon is. Appelazijn werkt zelfs voor een schonere vaat. Voeg simpelweg wat appelazijn toe aan het bakje van je vaatwasser en je glazen zullen er aanzienlijk blinkender uitkomen.

Niet te veel

Appelazijn drinken is niet hetzelfde als een kop warme melk drinken. Drink gerust een grote kop warme melk voor het slapengaan. Doe echter niet hetzelfde met appelazijn. Een hele kleine hoeveelheid is genoeg. Appelazijn is namelijk heel zuur. Teveel zuur kan maagklachten veroorzaken en je tandglazuur aantasten. Maximaal twee eetlepels appelazijn per dag is aangeraden.

Zelf appelazijn maken

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Onder dat motto kan jij thuis zelf appelazijn maken. Je hebt er namelijk heel weinig voor nodig. Alleen moet je wel wat geduld hebben. Alles begint met twee kilo appelen (kies een soort die jij lekker vindt), een zakje cider gist en een grote fles waar de appelazijn uiteindelijk in bewaard zal worden.

Als je de ingrediënten bij elkaar hebt gezocht, is het tijd voor het echte werk. Pureer twee appels (dus niet alle appels die je gekocht hebt) en voeg het zakje gist toe aan het sap. Dit mengel doe je vervolgens in een potje. Je hoeft de deksel er niet op te draaien. Doe je dit wel, dan zal er C02-vorming ontstaan, dat moet pas later in het proces gebeuren. Dit potje laat je gedurende zes uur staan.

Heeft het potje met de appelsap zes uur gestaan? Goed, dan kan je verdergaan met het tweede deel van het proces. De appels die je nog over hebt, snij je door vier. Verwijder het klokkenhuis en pureer vervolgens ook deze appels. Neem een kookpot en verwarm de gepureerde appels 30 à 40 minuten op een laag vuur zodat de appels worden opgezet in pulp. Het vuur moet op een laag pitje staan omdat het brouwsel anders begint te koken. Dit moet je absoluut zien te vermijden. Nadien haal je je pot van het vuur en zeef je de pulp totdat je ook hier weer sap bekomt.

Nu doe je de inhoud van het potje en het warme goedje samen in de grote fles. Draai de dop niet te vast. Er zal namelijk CO2-vorming ontstaan, maar doordat je het mengsel lang genoeg laat staan en de dop los laat, heeft de CO-2 de kans om geleidelijk aan te ontsnappen.

Hierna volgt misschien het moeilijkste deel van het proces: wachten. Lang wachten. Het mengsel moet namelijk enkele weken blijven staan om te gisten. Hoe weet je nu of de appelazijn klaar is om te drinken? Kijk regelmatig of de schuimlaag op het brouwsel verdwenen is. Geen schuimlaag meer te bespeuren? Dan is de appelazijn klaar om uit te schenken.

Word je al moe bij het lezen van de instructies om zelf appelazijn te maken? Goed nieuws, je kan gewoon klant en klare appelazijn kopen bij elke supermarkt.