Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe goed jij ’s nachts slaapt. Op de meeste factoren heb je echter zelf weinig of geen invloed. Misschien ligt er een snurkende partner naast je? Of je ervaart een periode van stress in je persoonlijk of professioneel leven die je nachtrust negatief beïnvloedt. Je kan natuurlijk proberen om rustig te worden voor het slapen te gaan en eventueel stres verlagende remedies uitproberen zoals meditatie of ademhalingsoefeningen. Jammer genoeg werkt dit ook niet altijd als de stress te hoog zit. Iets waar je zelf wél invloed op hebt is de omgeving waarin je slaapt en de investeringen die je maakt voor jouw optimale slaapcomfort. Je matras is daar één van.

Kies de juiste matras

Allereerst is het belangrijk dat je opzoek gaat naar de geschikte matras. Een matras die bij jouw wensen en voorkeuren aansluit en die ook rekening houdt met jouw persoonlijke fysieke klachten of allergieën. Ook gewicht en lengte spelen een rol in de keuze van een matras. Ben je namelijk langer dan gemiddeld? Dan zal je niet comfortabel slapen op een matras van 200 cm lang. En hoe hoger je gewicht, hoe meer ondersteuning je nodig hebt met behulp van dikkere veren of schuim.

De meeste mensen die fysieke kwaaltjes zoals rugklachten ervaren, kiezen best voor een traagschuim matras, die de druk verlaagt, waardoor blokkades in de gewrichten afnemen.

Koudschuim matras

Daarnaast is de stof waaruit de matras gemaakt is, niet onbelangrijk. Vooral als je last hebt van een stofallergie. Een groot deel van de bevolking is bijvoorbeeld allergisch aan huisstofmijt. De klachten van een huisstofmijt allergie zijn niet te onderschatten. Je kan er hoofdpijn, tranende ogen en astma van krijgen. Des te meer reden om te kiezen voor een matras vervaardigd uit het juiste materiaal. De redder in nood is hier de koudschuim matras. Koudschuim matrassen zorgen voor een optimale ventilatie en luchtcirculatie. Daarnaast neutraliseren ze ook geuren. Te warme kamers en matrassen zijn een broeihaard voor bacteriën, zeker voor de huisstofmijt. Als je dus hevig transpireert tijdens je slaap of een huisstofmijtallergie hebt, kan een koudschuim matras de oplossing zijn. Je zult het minder benauwd hebben tijdens je slaap en je biedt de huisstofmijt geen kans.

Omdraaien die matras

Heb je je matras al jaren niet meer omgedraaid? Ook dit kan een negatief effect hebben op je nachtrust. Als je een nieuwe matras koopt, verwacht je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Dit heb je deels zelf in de hand. Met de jaren neemt de kwaliteit van jouw matras automatisch af. Dit proces wordt versneld als je de druk op je matras niet goed verdeelt. Je ligt namelijk elke nacht ongeveer op hetzelfde plekje, in ongeveer dezelfde positie. Daardoor verslijt enkel dit plekje en neemt de kracht van de veren op deze plaats af. De oplossing is simpel: draai je matras regelmatig om. Experts adviseren om je matras minimaal vier keer per jaar te draaien. Het is zelfs aangeraden om hem één keer per maand te draaien. Probeer je matras in verschillende richten te keren en te draaien. Wissel bijvoorbeeld de ene keer het hoofd- en het voeteinde en draai hem een andere keer volledig om waardoor de boven- en onderkant gewisseld zijn. Als je na een wissel in bed gaat liggen, zal je meteen het verschil merken. Je matras biedt weer meer ondersteuning en je bent klaar voor een deugddoende nachtrust.