Slaapstoornissen

Slaapafwijkingen zijn naargelang het soort klachten in te delen in twee categorieŽn: primaire en secundaire stoornissen.

Bij primaire stoornissen vormt het slaapprobleem het hoofdprobleem en wordt het niet veroorzaakt door lichamelijke of psychologische problemen.

Bij secundaire stoornissen is er een directe samenhang tussen het slechte slapen en een lichamelijk of psychisch probleem. Deze problemen kunnen gaan van depressie tot lichamelijke pijn door ziekte. Deze site behandelt de secundaire stoornissen niet.

Primaire Slaapstoornissen

Dyssomnia is de verzamelnaam van slaapstoornissen van die te maken hebben met de kwaliteit van de slaap, de lengte van de slaap en de tijdstippen van inslapen en wakker worden. Men maakt het onderscheid tussen hypersomnia (te veel slapen overdag, zoals bij narcolepsie of als gevolg van slaapapneu) en insomnia (slapeloosheid).

Andere primaire slaapstoornissen worden gekenmerkt door abnormale gedragingen tijdens de slaap. De verzamelnaam van deze slaapstoornissen is parasomnia.

 • PLMD
  Periodoc Limb Movement Disorder is een aandoening waarbij mensen tijdens hun slaap ritmische bewegingen maken met hun benen. Het kan leiden tot een slechte nachtrust en slaperigheid overdag.
 • Rusteloze Benen
  Het Rusteloze Benen Syndroom wordt gekenmerkt door een vervelend gevoel in de benen voor het slapengaan en 's nachts. Het gevoel verdwijnt door beweging.
 • Slaapapneu
  Slaapapneu is het plots wegvallen van de ademhaling tijdens de slaap. Dit kan tot tientallen seconden duren en leidt tot een gestoorde slaap en ernstige vermoeidheid overdag.
 • Narcolepsie
  Narcolepsie is een neurologische stoornis die wordt gekenmerkt door een algemene slaperigheid. Je valt van het ene op het andere moment in slaap gedurende een paar minuten.
 • Slapeloosheid
  Slapeloosheid leidt tot vermoeidheid, irritatie, hoofdpijn en concentratiestoornissen. Meestal is het een tijdelijk probleem veroorzaakt door stress of emoties.
 • Parasomnia
  Parasomnia wordt gekenmerkt wordt door abnormale gedragingen tijdens de slaap, zoals hoofdbonken, tandenknarsen, ritmische bewegingen, slaapwandelen en praten.
 • Snurken
  Snurken ontstaat doordat als het gehemelte en het achtereinde van de tong elkaar bijna raken tijdens het slapen. Snurken is een anatomisch probleem.