Dat jij ’s nachts slaapt is vanzelfsprekend, maar wat als je ledenmaten ook slapen? Letterlijk. Iedereen kent het wel, je zit of ligt te lang in dezelfde positie en je arm of been tintelt als een gek of is zelfs een beetje verdoofd. Al zijn slapende ledematen een veelvoorkomend verschijnsel, misschien weet je heel weinig over de oorzaak ervan.

Zijn slapende ledematen gevaarlijk?

Slapende ledematen komen soms voor doorheen de dag maar je zal ze vaker net voor of tijdens het slapen ervaren. De reden hiervoor is simpel. Tijdens het slapen lig je gedurende een lange tijd in dezelfde positie. Hierdoor wordt je doorbloeding belemmerd en je zenuw afgekneld. Dit klinkt allemaal verder erger dan het is. Slapende ledematen zijn niet gevaarlijk. Ze geven louter een signaal aan je hersenen, dat het tijd is om van positie te veranderen. Als bloeddoorstroom namelijk té lang onderbroken wordt, dan kan de zenuw beschadigd raken. Dit komt echter maar weinig voor. Doorheen de dag verander je regelmatig van positie. ‘S nachts gedraagt je lichaam zich wat statischer. Het is mogelijk dat je enkele uren in dezelfde positie ligt. Toch is dit geen reden tot paniek. Ook in je slaap beweeg je en zal je uiteindelijk van positie veranderen, waardoor je bloedcirculatie weer op gang komt.

Tijd voor een nieuwe matras?

Misschien vind je het onaangenaam om ’s nachts wakker te worden met een slapende arm of been. Het is dan ook een raar gevoel en wordt niet door iedereen gewaardeerd. Slapende ledematen zijn onvermijdelijk. Al kan je ze wel proberen te verminderen. Om de kans op slapende ledematen zoveel mogelijk te beperken gedurende de nacht is er een eenvoudige oplossing. Kijk eens naar je matras. Heb je een harde of een zachte matras? Een te harde matras in combinatie met een slechte of langdurig statische slaaphouding is geen goede combinatie. Ook oude matrassen bieden te weinig ondersteuning tijdens het slapen. De ideale matras is niet te hard, niet te zacht en werkt drukverlagend. Zo’n drukverlangende matras heet een traagschuim matras. Traagschuim is een materiaal dat zachter wordt van zodra het in contact komt met lichaamswarmte. Een traagschuim matras past zich aan aan de vormen van je lichaam. Er vormen zich dus geen blokkades tussen de matras en de ledenmaten, wat voor een optimale doorbloeding zorgt. Traagschuim matrassen zijn niet alleen een goede remedie tegen slapende ledenmaten. Ze verminderen ook rug- en schouderklachten, reuma en artrose. Slaap je al jaren op de zelfde matras en is hij aan vervanging toe? Genoeg redenen om te gaan voor een nieuwe, kwalitatieve en drukverlagende matras. Uitgerust wakker worden verzekerd!