Sommige mensen snurken zó luid dat ze er zelf wakker van worden, maar meestal hebben partners kinderen of de buren er het meeste last van.

Het snurkgeluid ontstaat doordat als je ligt je gehemelte en het achtereind van je tong elkaar bijna raken. Daardoor wordt je luchtweg smaller. Door je ademhaling gaat het weefsel achter in je mond trillen waardoor het snurkende geluid ontstaat. Snurken is een anatomisch probleem. Mensen met een korte brede nek lopen het grootste risico te snurken omdat spieren rond de luchtpijp het lichaamsvet niet voldoende kunnen ondersteunen tijdens de slaap. Verder kunnen slappe tongspieren, veel keelweefsel (grote amandelen) of een verstopte neus snurken veroorzaken.

Snurken is meestal niet gevaarlijk. Wanneer snurken echter voorkomt in combinatie met korte ademstilstanden tijdens de slaap kan er sprake zijn van slaapapneu. Ga dan naar een arts voor verder onderzoek en eventueel een behandeling.

Tips tegen snurken

Met onderstaande tips kan je vaak al van je gesnurk afkomen. Als dat niet helpt, kun je best je arts contacteren.

Slaap niet op je rug.

Zorg dat de lucht in de slaapkamer niet te droog is: droge lucht veroorzaakt snurken.

Vermager als je te zwaar bent: mensen met overgewicht hebben meer weefsel in de keelholte.

Drink weinig of geen alcohol: alcohol verslapt de spieren van zowel je tong als je keel.

Rook minder of niet: roken verdikt de slijmvliezen in de keel.

Vermijd te zware maaltijden voor het slapen gaan.Hoe uitgeruster je bent hoe kleiner de kans dat je snurkt: oververmoeidheid veroorzaakt spierverslapping van de spieren in de keel en van de tong.