Slaap is heel erg belangrijk voor mensen, omdat wij op die manier tot rust komen. Mensen slapen gemiddeld een derde van hun leven, we slapen dus erg veel. Dan is het wel zo fijn als je goed slaapt. Zo word je energiek en fit wakker en kun je productief aan de slag. Als je niet goed slaapt dan leidt dat tot een slechter geheugen en een vermindert concentratievermogen. Slaap is erg belangrijk dus. Je kan slaap opdelen in verschillende fases, waarbij je diepe slaap erg belangrijk is.

De lichte slaap

De eerste fase van slaap is je NON REM-slaap. De hersengolven vertragen geleidelijk, waardoor je geleidelijk aan gaat inslapen. Je gaat over van wakker zijn naar slapen, waarbij de ogen langzaam bewegen en je spieren langzaam aan ontspannen. Per nacht bevind je ongeveer tussen de tien en twintig minuten in deze fase. Daarna begint je echte slaap, waarin je ongeveer de helft van je slaaptijd doorbrengt. Deze fases vormen samen de lichte slaap. Daarna volgen de fases voor de diepe slaap.

De diepe slaap

Je begint met een overgangsfase van de lichte naar de diepe slaap. Je doet er ongeveer 75 tot 90 minuten over om in een diepe slaap te komen. Daarna volgt de diepe slaap, de belangrijkste fase voor het biologisch herstel van je hersenen. Tijdens deze fase bewegen je ogen heel snel, waardoor dit ook wel de Rapid Eye Movement, ofwel REM-slaap wordt genoemd. Tijdens de diepe slaap zijn je spieren maximaal ontspannen, stijgt je hartslag een beetje en zijn ook je hartslag en ademhaling sneller en onregelmatig. Tijdens deze slaap kun je gaan dromen. Benziodiazepinen, zoals oxazepam kunnen deze slaap onderdrukken.

Onderhoud en herstel van het lichaam

Tijdens de diepe slaap stroomt er meer bloed naar de spieren, zakt je bloeddruk, worden lichaamsweefsels hersteld en treedt nieuwe groei op cellulair niveau op. Daarnaast worden de energieniveaus van het lichaam opnieuw aangevuld en scheidt hypofyse het menselijk groeihormoon af. Dit menselijk groei hormoon is een heel belangrijk aspect. Dit hormoon zorgt er namelijk voor dat kinderen zichzelf verder kunnen ontwikkelen en bij volwassen zorgt het voor onderhoud en herstel van het lichaam. Tijdens de diepe slaap ben je het moeilijkst wakker te krijgen van alle fases van slaap.

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

Hoeveel diepe slaap iemand nodig heeft, hangt voor een groot deel af van leeftijd. Er zit namelijk een verband tussen de hoeveelheid diepe slaap en de ontwikkeling van het groeihormoon. Kinderen hebben meer diepe slaap nodig, omdat deze slaapfase hen voorziet van rust en energie om hun neurale netwerken te ontwikkelen, zoals spiervezels en bloedcellen. Ook voor tieners van ongeveer vijftien jaar is de diepe slaapfase erg belangrijk om verder te groeien. Toch ervaren de meeste tieners verstoringen in hun slaapritme dankzij de puberteit en de hormonale schommelingen die daarbij horen. Uiteindelijk vormt veertig procent van de diepe slaap zich naar lichte slaap wanneer tieners volwassen worden. Bij volwassenen geldt dat vrouwen veel meer diepe slaap krijgen dan mannen. Ten slotte slapen ouderen minder, maar hebben ze niet per se minder slaap nodig. Ze slapen vaak minder vanwege gezondheidsproblemen en moeite in slaap te vallen.

Diepe slaap is essentieel

De diepe slaapfase zorgt ervoor dat je lichaam zich op cellulair niveau herstelt. Als je ziekt bent dan is deze slaapfase erg belangrijk bij het herstellen van schade. Zo worden nieuwe cellen aangemaakt om beschadigde sensoren te herstellen, zoals huid en botten. Zonder deze diepe slaap kunnen we snel verouderen. Het wordt steeds moeilijker om schadelijke effecten tegen te gaan. Vooral als deze effecten verband hebben met chronische ziektes. Het is daarom van groot belang om voldoende diepe slaap te krijgen.

Belangrijke factoren voor een goede nachtrust

Diepe slaap is dus erg belangrijk, maar hoe zorg je ervoor dat je voldoende diepe slaap krijgt? Er zijn een aantal factoren die je slaap kunnen verstoren, zoals lawaai. Als je de hele tijd een geluid hoort dan kom je moeilijk in slaap. Investeer daarom in een paar goede oordoppen. Ook temperatuur kan de slaap verstoren, zowel een te hoge als een te lage temperatuur kunnen hiervoor zorgen. Verder is slapen op een te hard of te zacht oppervlak ook slecht voor je nachtrust. Zorg daarom voor een goed matras, dat lekker ligt. Ook voeding kan bijdragen aan een goede nachtrust. Melk en moutproducten hebben een goed effect op het inslapen en coffeïnhoudende dranken als koffie en thee hebben juist een nadelig effect.

Tips om beter te slapen

Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je voldoende slaap krijgt, waardoor je dus op tijd naar bed moet gaan. Stabiliseer je ritme door elke dag rond dezelfde tijd op bed te gaan. Daarnaast is het belangrijk om een slaapkamer te hebben zonder televisie of andere felle lichten, een goede temperatuur tussen de vijftien en twintig graden, goede ventilatie en weinig lawaai en licht. Zorg daarnaast voor een goed matras, dat niet te hard of te zacht is.

Probeer te ontspannen voor je gaat slapen en vermijd schermen en probeer in plaats daarvan een boek te lezen. Ten slotte is een goede voeding voor je gaat slapen erg belangrijk, dus vermijd zware of sterk gekruide maaltijden laat op de avond en eet het liefst vier uur voor je gaat slapen niet meer. Uiteindelijk helpt ook een gezonde levensstijl bij het verminderen van slaapstoornissen. Heb je toch een slaapstoornis, zoek dan vooral hulp. Want een goede nachtrust is heel erg belangrijk.